What is Osteopathie

Osteopathie is een vorm van manuele geneeswijze waarbij de mens wordt benaderd als zijnde een totaal van allerlei systemen, welke invloed op elkaar (kunnen) hebben. Door het geven van manuele stimuli, die in aard en omvang kunnen verschillen, wordt er een prikkel gegeven aan het lichaam opdat een herstel van de stoornis bewerkstelligd wordt. Gelet op de opleiding van de osteopaat wordt hij geacht pathologie te (her)kennen en voldoende medische basiskennis te hebben om op verantwoorde wijze praktijk te voeren en, indien nodig, patiënten door te sturen naar de eerstelijns gezondheidszorg. Het mag duidelijk zijn dat we binnen de osteopathie dus met onze handen werken en geen apparaten gebruiken. Soms een enkel hulpmiddel ter diagnostiek zoals bijvoorbeeld een reflexhamer, bloeddrukmeter, een specifiek kussentje of wig om een bepaalde mobilisatie mogelijk te maken.

Oorsprong

De osteopathie heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten en is begonnen met de arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij was niet tevreden met zijn manier van werken als arts en heeft een methode ontwikkeld om, zonder belastend te zijn voor de patiënt, maatregelen te nemen welke de gezondheidssituatie van de patiënt doen verbeteren. Een normale fysiologische beweeglijkheid van overal in het lichaam is voorwaarde voor een goed functioneren van het geheel. Door nauwkeurig onderzoek worden in de verschillende systemen bewegingsverliezen opgespoord en weer hersteld (voor zover mogelijk). Dit maakt een gezondheidswinst en/of beter functioneren van delen van het lichaam en het totaal mogelijk. Als grondslag is een uitgebreide kennis van allerlei medische vakken zoals o.a. anatomie, fysiologie, pathologie, embryologie, neurologie, interne geneeskunde etc. nodig.

Opleiding en kennis

De opleiding osteopathie is een post-academische deeltijd-studie van 6 jaar waarbij het laatste jaar staat voor het verdedigen van een onderzoek en een patiëntbehandeling voor een internationale jury, bestaande uit artsen, specialisten en osteopaten D.O. Onder voorwaarden kun je je dan registreren in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Die voorwaarden bestaan o.a. uit eisen van opleiding (beroeps-competentieprofiel), na- en bijscholing, praktijkinrichting, tuchtrecht, wijze van dossiervorming en praktijkvoering, ethiek etc. Ook geven diploma's in osteopatische geneeswijze, behaald aan buitenlandse universiteiten, mogelijkheid tot registratie binnen het NRO. Geregistreerd in het register NRO voert de osteopaat de toevoeging MRO (Member of the Register of Osteopaths, soms gevolgd door een afkorting van het desbetreffende land). ​De Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) behartigt de belangen van de osteopathie in Nederland sinds 1986.  

NVO en NRO

Meer informatie omtrent NVO en NRO vindt u hier.

Eerste afspraak

Indien u komt tot een eerste afspraak voor osteopathie in de praktijk Ad Jacobs Osteopathie Blaricum, dan wordt er een uur ingeboekt (dit is langer dan een reguliere afspraak).  Dit voor een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) waar uw klachten en/of bijkomende klachten worden uitgevraagd. Maar ook andere vragen welke van invloed kunnen zijn op uw klachtenpatroon/gezondheid komen indien nodig aan bod. Zoals eventueel eerder uitgevoerde aanvullende onderzoeken, röntgen, MRI-scan en bloedonderzoek. Maar ook eerder geconsulteerde onderzoekers/behandelaars.

Onderzoek

Daarna volgt een systematisch onderzoek naar de verschillende systemen waar de mens uit bestaat en die mogelijk van invloed zijn op de klacht. Belangrijk in dit geval is de beweeglijkheid van het gehele bewegingsapparaat, de normale beweeglijkheid van alle orgaansystemen. Er kunnen bewegingsverliezen ontstaan in de beweeglijkheid van organen in relatie tot hun ophangmiddelen, afname van beweeglijkheid/elasticiteit van het orgaanweefsel zelf en vermindering van de glijvlakken van organen t.o.v. andere organen of structuren. Ook de beweeglijkheid van de schedel en de relatie tot het heiligbeen (sacrum) is van belang.

Behandelplan

Hierna wordt er gekomen tot een osteopatische werkdiagnose met bijbehorende eventuele andere mogelijke oorzakelijkheden (differentiaal diagnostiek). Er wordt een osteopatisch behandelplan opgesteld met behandelfrequentie welke veelal eens per 3 à 4 weken zal zijn. Ook wordt uitgesproken welke verbeteringen en/of veranderingen u kunt verwachten. Ook mogelijke eerste reacties van het lichaam op onderzoek of eerste behandeling(en) worden toegelicht. Natuurlijk heeft u na afloop volop de gelegenheid tot het stellen van vragen over alles wat er in het eerste consult ter sprake is gekomen en wat nog niet geheel duidelijk is.

Verzekering en Vergoeding

Osteopathie valt onder de aanvullende zorgverzekering en derhalve niet binnen uw eigen risico van de basis zorgverzekering. Voor de concrete vergoeding kunt u bellen met uw zorgverzekeraar.