Veel gestelde vragen

Moet ik contant betalen?

Nee, u krijgt achteraf per maand een nota thuisgestuurd via Notacollect (onderdeel van Infomedics).

Is osteopathie veilig?

Ja, osteopathie is veilig voor baby's, kinderen, volwassenen en ouderen.
De osteopaat is opgeleid om contra-indicaties (medische redenen om niet te behandelen) te (h)erkennen. De osteopaat zal altijd zijn intensiteit van behandelen aanpassen aan persoon en situatie. Naast de specifieke osteopatische kennis beschikken osteopaten over een gedegen medische basiskennis. Indien er redenen zijn wordt u doorgestuurd naar huisarts of specialist voor nader c.q. verder onderzoek.

Waarin verschilt osteopathie met andere vormen van (manuele) geneeskunde?

Osteopathie behandelt vaak zachter, kijkt in totaliteit en zoveel mogelijk naar oorzaak en gevolg, betrekt tevens diverse lichaamssystemen op elkaar. De oorzaak kan in een heel ander systeem liggen dan waar de klachten zich uiten! De osteopathie gaat verder, daar waar andere behandelaars vaak stoppen!

Behandelen alle osteopaten hetzelfde?

Nee, iedere behandeling is weer maatwerk, gericht op de individuele patiƫnt en de actualiteit van dat moment. Maar ook afhankelijk van de individuele werkwijze en benadering van iedere osteopaat zelf. Ondanks de gemene deler wat betreft osteopatische medische kennis zijn er verschillen omtrent aanpak, keuze van technieken en daarmee de te volgen strategie van behandelen.

Kan ik osteopathie combineren met andere behandelwijzen?

Ja. Sterker nog, de bestaande reguliere medische behandelingen worden natuurlijk niet afgeraden! U kunt osteopatisch behandeld worden naast andere behandelingen maar meld dit wel bij alle behandelaars. Dit kan wel reden zijn om bepaalde wijze van osteopatische technieken niet of in gewijzigde vorm toe te passen.

Kan ik met mijn klacht, aandoening of ziekte bij een osteopaat terecht?

Of uw hulpvraag voor osteopathie in uw geval terecht is moet blijken uit een osteopatisch onderzoek. Indien u twijfel heeft omtrent de mogelijkheden voor u, wat betreft osteopathie in relatie tot uw gezondheid en klachten, dan kunt u altijd per mail of telefoon hierover contact met mij opnemen.

Wat kan ik verwachten bij een eerste consult?

Een eerste consult, welke een uur duurt, begint met een vraaggesprek (anamnese) waar uw klachten, gezondheid en voorgeschiedenis wordt uitgevraagd. Dan volgt een uitgebreid osteopatisch lichamelijk onderzoek met daarop volgend een osteopatische werkdiagnose. In dat kader worden aanwezige belemmeringen voor behandelingen (contra-indicaties), veiligheid en mogelijke andere oorzakelijke factoren (differentiaal diagnostiek) natuurlijk meegenomen. Dan krijgt u uitleg over voorgaande en wordt de behandelduur, frequentie en te verwachten resultaat doorgesproken met daarbij mogelijke zaken die u zelf kunt doen en waar u rekening mee dient te houden. Als laatste is nog tijd om vragen te stellen over iets wat nog niet geheel duidelijk is of wat verdere toelichting behoeft. Afhankelijk van complexiteit en tijd wordt er soms een eerste begin gemaakt met behandelen.